PonudbaGalerijaAktivnosti
Kontakt
PonudbaGalerijaAktivnostiKontakt

Aktivnosti v bližini brunarice Krmiše

V okolici brunarice Krmiše vas čakajo neskončno možnosti aktivnosti. Od feratanja, pohodništva in do zimskih radosti kot so sankanje in turno smučanje. Vabljeni.

Feratanje (Via Ferrata)

Brunarica Krmiše je odlična izhodiščna točka za feratanje. Prav pod brunarico se nahajata dve atraktivni ferati, ki bosta izziv tako za najmlajše kot tudi zahtevnejše feratarje.

Ferata Hvadnik

Ferata Hvadnik je plezalna pot skozi divjo sotesko v Gozdu Martuljku, ki je posebna zaradi svoje lege v soteski in ker ponuja možnost, da si lahko na varen način ogledamo vse geološke posebnosti potoka Hvadnik. 

Dolga je pol kilometra, plezalci pa na njej premagajo 250 metrov nadmorske višine. Ves čas se nam odpirajo pogledi na vrhove Martuljške skupine.

Pred vstopom v zavarovani del poti (težavnost do B/C) se opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom. Priporočljiva je tudi uporaba plezalnih rokavic. V začetku se zavarovana pot strmeje vzpne preko nekaj balvanov, v strugi potoka Hladnik. Na težjih mestih nam je poleg jeklenice v pomoč tudi kakšen klin in manjša skoba. 

Ferata Hvadnik je primerna tudi za najmlajše in tako odličen izlet za celotno družino. Izhod iz ferate Hvadnik je povezan direktno z našo brunarico Krmiše.

Od brunarice Krmiše do izhodišča ferate Hvadnik je cca 15 minut hoje.

Zavarovana pot je v zimskem času od 31.10 do 1.4. zaprta.

Parkirišče: pri športnem igrišču Gozd Martuljek.

Ferata Hvadnik - Hribi.net

Ferata Hvadnik

Ferata Hvadnik

Ferata Jerm'n

Začetek ferate je iz asfaltne ceste v Gozdu Martuljku, ki pelje proti Srednjemu Vrhu tik pred mostom, ta preči potok, ki priteče iz Jermanovega slapu. Težavnost je ves čas okoli D, v posameznih delih celo E.

Že začetek ferate je kar težaven (D) – navpičen vzpon čez gladko steno, ki pripelje do Jermanovega slapu. Sledi prečenje potoka čez viseči most. Nato se začne najtežji del ferate, ki poteka po steni na levi strani slapu. Nato sledi zelo izpostavljena prečnica v desno, ki pripelje v sotesko nad slapom. Sledi še en most čez potok in že se začne zaključni del ferate, ki je tudi precej zahteven. Sestop poteka po isti poti, kot iz ferate Hvadnik, torej po cesti, ki pelje iz Srednjega Vrha proti Gozdu Martuljku.

Od brunarice Krmiše do izhodišča ferate Jerm'n je cca 15 minut hoje.

Parkirišče: pri športnem igrišču Gozd Martuljek.

Ferata Jerm'n - Hribi.net

Ferata Jerm'n

Ferata Jerm'n

Ferata Mojstrana

Nad prikupno vasico Mojstrana sta dve atraktivni zavarovani poti – ferati, ki vam omogočata nove izkušnje v skalnem kraljestvu. Izbirate lahko med dvema različnima feratama, različnih zahtevnosti. Med njima je pot, ki je primerna tudi za začetnike v skalnem svetu!

Obe ferati vas pripeljeta na vrh Grančišča, kjer se vam bo razprostrl prelep pogled na bližnje Julijske Alpe in Karavanke!

Pravi užitek v skalnem svetu!

Of brunarice Krmiše do izhodišča ferate Mojstrana je približno 15 minut vožnje z avtomobilom.

Parkirišče: pri Slovenskem planinskem muzeju.

Ferata Mojstrana - Hribi.net

Ferata Mojstrana

Ferata Mojstrana

Ferata Mojstrana

Pohodništvo

Brunarica krmišče je odlično izhodišče za pohodništvo. Neskončne pohodne poti vas vodijo tako v čudovite vrhove Karavank kot tudi vrhove Julijskih alp. Možnosti so praktično neskončne in na voljo vseh težavnostnih stopenj. V nadaljevanju ponujamo nekaj čudovitih pohodnih poti, ki so vam na voljo direktno iz brunarice Krmiše.

Truperjevo Poldne (1931m)

Truperjevo poldne je eden izmed lepših vrhov Karavank na meji z Avstrijo. Iz vrha se nam odpira izredno lep razgled je na Julijske Alpe ter Avstrijo. Na vrhu stoji križ in zvonček. Za počitek pa priporočamo, da si primeren prostor poiščete pod vrhom, saj je na Avstrijski strani prepaden del.

Izhodišče: Brunarica Krmiše, Srednji Vrh

Nadmorska višina: 1931m

Čas hoje: 2:30

Zahtevnost: Lahka neoznačena steza

Truperjevo Poldne - Hribi.net

Truperjevo Poldne

Truperjevo Poldne

Truperjevo Poldne

Truperjevo Poldne

Martuljški Slapovi

Martuljški slapovi se nahajajo v osrčju Martuljške skupine nad dolino Gozda Martuljka. Zaradi njegove edinstvenosti so to območje skupaj s potokom Martuljek že leta 1949 razglasili za krajinski park, od leta 1981 pa je del Triglavskega narodnega parka. Potok Martuljek največ vode zbere Za Akom, zatrepom pod Široko pečjo in na svoji poti v dolino ustvari zgornji in spodnji Martuljkov slap. Do spodnjega Martuljkovega slapu vodi lahka označena pot kateri bodo kos najmlajši in neizkušeni pohodniki. Spodnji Martuljkov slap je večji in bojl pretočen kot zgornji Martuljkov slap.

Spodnji Martuljkov slap

 • Nadmorska višina 850m

 • Čas hoje: 0:39

 • Zahtevnost: lahka označena pot

Zgornji Martuljkov slap

 • Nadmorska višina 1150m

 • Čas hoje: 1:45

 • Zahtevnost: zahtevna označena pot

Spodnji Martuljkov slap - Hribi.net

Zgornji Martuljkov slap - Hribi.net

Spodnji Martuljkov slap

Zgornji Martuljkov slap

Zgornji Martuljkov slap

Kolesarjenje

V okolici brunarice Krmiše in Srednjem vrhu vas čaka veliko kilometrov urejenih kolesarkih poti. S kolesom se lahko odpravite do:

 • Jureževe Kapelice

 • Kranjske Gore

 • Gozd Martuljek

 • Lovske koče za Lepim vrhom

 • Lovske koče na Železnici

 • Planice

 • Mojstrane

Kolesarjenje na Srednjem vrhu in okolici

Jureževa kapelica na Srednjem vrhu

Jezero Jasna, Kranjska Gora

Pašniki v Srednjem vrhu

Zelenci in izvir reke Save